Sidor

lördag 20 juni 2009

Midsommar och Grisfest

En klassisk midsommar och grisfest? Kan detta kombineras? Svaret är JA! Årets version av midsommar på Långön hade ett nytt inslag! Helgrillad spädgris! Grisen köptes i Hötorgshallen i Stockholm och lades i en frigolitlåda med torris och kördes ner till Göteborg! Grisen var rimmad och vägde ca 18 kg. På nätet hittade vi information om hur vi skulle gå till väga. Vi köpte även en ställning så vi kunde spänna upp grisen över elden.

Vi började tidigt på morgonen och grävde en grop och placerade fyra cementstenar i botten.



Vi kryddade grisen med vitlök och svartperppar.


För att få glödande kol eldade vi björkved dels i gropen men också brevid i en gammal skottkärra.



När vi fått glöd, fördelade vi glöden i fyra hörn för att undvika för stark värme i mitten. Grisen satte vi fast på ställningen med ståltråd. KL 10.00 var grisen på plats! Med hjälp av cementstenar stabiliserade vi ställningen, men med möjlighet så att vi "flippa" grisen var 30:e min.

För att undvika att utan blev bränd på mitten, virade vi aluminiumfolie runt grisen.


Efter 7,5 timmar var grisen klar för servering! Resultatet blev över förväntan och var värt allt arbete!


Köttet var mört och saftigt! Helt genomstekt och smakrikt. Vi träffade precis rätt när det gällde kryddning och sälta!
Köttet serverades med tre olika sallader!



Vi kommer att göra om detta! Men nästa gång blir det nog lamm!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar